Vastuullisin älyelektroniikka on kierrättettyä

Suomessa syntyy elektroniikkajätettä 22 kiloa henkilöä kohden vuodessa, mutta siiitä kierrätykseen päätyy ainoastaan alle puolet. Mobiililaitteesta 99% on kierrätettävää materiaalia, mutta eri arvioiden mukaan suomalaiset kierrättävät ainoastaan 10-20% kännyköistä. Useimmilla meistä löytyy laatikoista ja kaappien kätköistä  käytöstä poistuneita puhelimia, tabletteja ja tietokoneita – ne kannattaisi laittaa kiertoon. Kerromme miksi.

mcaren Revive -liiketoiminnan kehityspäällikkö Kristiina Uimonen kävi Studio NO GO:n vieraana keskustelemassa vastuullisesta ja ekologisesta elektroniikan käytöstä ja miten jokainen meistä voi pienilläkin teoilla vaikuttaa. Krisselle itselleen aihe on lähellä sydäntä. “Vastuullisuus konkretisoituu liiketoiminnassamme – missiomme on pidentää laitteiden elinkaarta”. 

Harvemmin tulee ajatelleeksi, että älylaitteet sisältävät merkittävissä määrin arvoluonnonvaroja. Ne ovat syntyneet miljoonien vuosien aikana mutta niiden lopputuotteena vaikkapa mobiililaitteiden käyttöikä on vain pari vuotta – laitteita voisikin ajatella pieninä kaivoksina ja arvometallien lähteenä.

Materiaalit kiertävät sitä paremmin, mitä tehokkaammin laitteet laitetaan kiertoon. Valtuutettu huoltoliiketoiminta tarkoittaa sitä, että kun laitteeseen asennetaan jotain uutta, niin vanha ja rikkoontunut palautuu valmistajalle – se edesauttaa valmistajia keräämään kierrätysmateriaalia, mistä voidaan tuottaa uutta. Rikkoontuneen laitteen osalta (mitä ei enää voida jälleenmyydä uudelleen käytettäväksi), siitä saadaan lähes kaikki irti ja mukana on todella arvokkaitakin jalometalleja. Kunhan materiaali ja laitteet vain kiertäisivät, niin arvometallit saataisiin talteen. Laitteita on maailmassa valtavat määrät ja niiden kierrätettävät materiaalit vähentävät uuden louhimistarvetta.

Eu-tasolla biodiversiteettitavoitteet kattavat - ei pelkästään kaivostoimintaa - vaan kokonaisia ekosysteemejä; millaisia vaikutuksia esimerkiksi kaivostoiminnalla voi olla eläinlajistoon ja miten vaikutukset ketjuuntuvat. Meidän tulisikin olla huolissaan ei pelkästään kaivostoiminnasta, vaan kokonaisista ekosysteemeistä. 

Vastuullisempi kuluttaminen alkaa onneksi olla yleistymässä. Mcarelta kierrätetyn laitteen hankkiva asiakas usein jättää myös vanhan laitteensa vaihdossa. Tässä tietysti hyvänä motivaattorina toimii raha – vanhasta laitteesta saatu hyvityshinta toimii kivana käsirahana korvaavan ostoon – mutta kyllä vastuullisuus ja ekologisuus ovat  myös tärkeänä vaikuttimena kierrätetyn laitteen hankinnassa. “Yhden älypuhelimen valmistuksessa syntyy keskimäärin aikuisen miehen painon verran (86 kg) pelkkää jätettä.”

Ekologista kuluttamista on myös laitteen mahdollisimman pitkä käyttöikä ja myös harkita huolella, tarvitsenko uuden laitteen, vai pärjäisikö nykyisellä laitteella vielä jos vaikka huollatan sen kuntoon. Valitsemalla valtuutetun huoltoliikkeen voidaan myös tukea vastuullisuusajattelua. Valtuutetulla huoltoliikkeellä on läpinäkyvyys koko tuotantoketjuun, käytetään ainoastaan valmistajan alkuperäisiä varaosia, jolloin tuotantoketju tunnetaan aika tarkkaan. Kaikille käytetyille laitteille annetaan myös 12 kuukauden takuu, joka sekin palvelee mahdollisimman pitkää käyttöikää.

Kuluttajat alkavat olla enemmän ja enemmän valveutuneita. Yritysmaailmassa ollaan kuitenkin hieman takamatkalla. Jokaisessa yrityksessä on vastuullisuustavoitteet ja päästöjen vähentäminen usein iso osa sitä. Elektroniikan ympäristövaikutuksista 80% syntyy tuotannon alkuvaiheista. Elektroniikan kierrättäminen olisikin tehokas keino päästöjen vähentämiseksi. Toki käytettyjen laitteiden hankinta ja käyttö yrityksissä ei aina ole mahdollista. On täysin ymmärrettävää, että liiketoiminnan luonne saattaa edellyttää uusien laitteiden hankintaa, mutta käytöstä poistuneiden laitteiden palauttaminen kiertoon on teko, johon kaikkien yrityksien tulisi pyrkiä. 

Omasta henkilökunnastamme valtaosa tekee päivittäisen työnsä kierrätetyllä laitteella.  Ihan 100% emme pääse, joten täydellisyyteen on vielä matkaa. Meille tärkeää on kuitenkin elää arvojemme mukaisesti.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Kiitos yhteydenotostasi. Olemme vastaanottaneet sen ja vastaamme sinulle viipymättä.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Saattaisit myös olla kiinnostunut

Huoltopalvelumme kattaa huollot koko Pohjois-Euroopan alueella. mcare sijaitsee Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Siksi pystymme toimimaan joustavasti ja nopeasti kun hätä sitä vaatii.