Halpa Macbook-laturi vs. alkuperäinen laturi – missä ero?

21.12.2016

Laturiröntgen

Arvaatko kumpi on alkuperäinen ja kumpi halpa kopio? (* Vastaus artikkelin lopussa)

Saako MacBook-laturin halvalla?

Tässä artikkelissa käsittelemme latureiden sielunelämää pintaa syvemmältä, ja kerromme mitä eroa on alkuperäisillä Applen latureilla ja halvoilla kopioilla. Samoja perusperiaatteita voi soveltaa toki myös kännykkälatureihin.

Laturi ei ole vain pelkkä muovinen klöntti joka tarjoilee sähkölaitteelle käyttöjännitteen, vaan samalla myös hämmästyttävän monimutkainen elektroninen laite, joka huolehtii sekä sähkölaitteen että käyttäjänsä turvallisuudesta.

 

LATURI ON PIENOISTIETOKONE

Juuri turvallisuus onkin asia, johon alkuperäisissä Macbook-latureissa on kiinnitetty erityistä huomiota.

Applen latureissa on pieni sen toimintoja säätelevä mikroprosessori, sekä omat turvajärjestelmät mm. oikosululle, ylijännitteelle, kuumenemiselle ja kipinöimiselle.

Laturin mikroprosessori vastaa karkeasti arvioiden laskentateholtaan alkuperäistä Apple Macintoshia!

 

TEHOA HAKKURISTA

Nykyään lähes laitteessa kuin laitteessa käytetään ns. hakkuriperiaatteella toimivia virtalähteitä. Hakkurivirtalähteessä vaihtovirta kuvainnollisesti ”hakataan pieneksi silpuksi” ennen kuin se muutetaan laitteiden käyttämäksi tasavirraksi.

Hakkurivirtalähteen etuja ovat hyvä hyötysuhde ja siten matala hukkateho, sekä pieni koko ja paino. Huonona puolena voidaan mainita huonosti toteutetun hakkurin aiheuttamat mahdolliset sähköiset ja radiotaajuushäiriöt.

Juuri nuo jo aikaisemmin mainitut turvajärjestelmät ja häiriösuodatus- ja jännitteentasausominaisuudet ovat ne, jotka erottavat alkuperäisen Applen laturin halvoista kopioista.

 

TURVALLISUUS ENNEN KAIKKEA

Halpalaturi

Tässäkään halvassa Macbook-laturissa 4 mm:n turvaetäisyys ei täyty. Oikeassa reunassa etäisyyttä on reilusti, mutta vasemmassa reunassa vain alle 1 mm! Tuossa kohdassa jopa vain pelkkä ilmankosteus voi saada 350 V:n suurjännitteen ”hyppäämään” ensiöpuolelta toisiopuolelle, ja siten sähkölaitteeseen tai pahimmassa tapauksessa käyttäjänsä käsille.

Englantilainen Chartered Trading Standards testasi hiljattain 400 erilaista nettikaupoissa myytävää Applen alkuperäistä jäljittelevää halpalaturia, joista vain kolmessa (3) turvallisuuden todettiin olevan vaadittavalla tasolla!

Kaikissa hakkurivirtalähteissä on niin sanotut ensiö- ja toisiopuolet. Yksinkertaistettuna laturin ensiöpuoli ottaa seinäpistokkeesta 240 V vaihtovirtaa (AC), jonka muunnin siirtää laturin toisiopuolelle jossa se muutetaan matalajännitteiseksi sähkölaitteiden käyttämäksi tasavirraksi (DC).

Tuon muutosprosessin aikana jännite nostetaan laturin ensiöpuolella hetkellisesti jopa yli 350 voltin, joka on jo hengenvaarallinen lukema. Tämän takia turvamääräykset edellyttävät että laturin sisällä ensiö- ja toisiopuolien välissä pitää olla fyysinen, vähintään 4 mm ”turvaväli” (kts. oheinen kuva halpalaturista).

Myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo tiedotteessaan 21.12.2016 testanneensa 10 suomalaisista nettikaupoista ostettua USB-laturia, joista testauksen perusteella viisi asetettiin myyntikieltoon turvallisuuspuutteiden vuoksi.

 

MAGSAFESSA ON ÄLYÄ

Sen lisäksi että MagSafe:n magneettikiinnitys on suorastaan nerokas keksintö – joka on varmasti irrotessaan pelastanut monta konetta lipsahtamasta lattialle ohikulkijan kompastuttua johtoon – on siinä muutakin älyä. Kirjaimellisesti.

MagSafe-liittimen sisällä on muun elektroniikan lisäksi pieni mikrokontrolleri, joka omalta osaltaan huolehtii latauksen turvallisuudesta, sekä laitteesi ja sen akun hyvinvoinnista.

Liittimen viidestä nastasta keskimmäinen on latausta ohjaava nasta, jonka kautta laturi ja kone keskustelevat keskenään. Laitimmaiset ovat maadoitusnastoja ja loput kaksi jännitteellisiä. Maadoitusnastat ovat tarkoituksella hieman pidempiä kuin muut, jotta laturi on varmasti maadoitettu ennen latausjännitteen kytkemistä.

 

”TUNNUSTELUJÄNNITE” vs. LATAUSJÄNNITE

Tarkkaavaisimmat lukijat saattoivat ihmetellä mitä tarkoitettiin edellisen kappaleen lopussa mainitulla ”latausjännitteen kytkemisellä”.

Kun laturi on kytketty seinään, mutta ei vielä koneeseen, on aidon Applen laturin navoista mitattavissa mallista riippuen vain 3 tai 6 voltin jännite sekä hyvin heikko virta, noin 100 µA. Laturien ulostulojännitteeksi on kuitenkin ilmoitettu noin 15-20 V, joten mistä tämä johtuu?

 

ALKUPERÄINEN vs. HALPALATURI

Alkuperäisessä laturissa on siis irtikytkettynä vain muutaman voltin jännite, kunnes se havaitsee MagSafe-liittimen keskimmäisellä nastalla että se on kytketty koneeseen. Tuo pari volttia ei esimerkiksi oikosulkutilanteessa riitä vielä mahdollisesti vaaralliseen kipinöimiseen.

Toisaalta taas kun kone havaitsee siihen kytketyn laturin, asettaa kone tälle 40 kΩ vastuksen, joka saa jännitteen laturissa laskemaan. Vasta kun MagSafe-liittimen mikrokontrolleri puolestaan havaitsee jännitteen alentuneen oikealle, ennalta sovitulle tasolle ja laturi ja kone ovat tällä tavalla ”kätelleet”, kytketään varsinainen latausjännite päälle sekunnin kuluttua.

Tietokone tunnistaa latausjännitteen ja lukee laturista sen sarjanumeron (tästä kohta lisää). Mikäli kone on ”tyytyväinen” laturiin, kytkeytyy se akkukäytöltä käyttämään laturin tuottamaa virtaa ja siirtyy samalla lataamaan akkua ja sytyttää sitten MagSafe-liittimen merkkivalon. Kaiken tämän vuoksi latausvalon syttymisessä on tuo pieni, noin sekunnin viive.

Halpalatureista puuttuu yleensä tämäkin turvamekanismi, joten ne antavat tuota jopa yli 15 V latausjännitettä jatkuvasti ollessaan kytkettynä valtakunnan verkkoon. 15 volttia ei vielä ole hengenvaarallinen jännite, mutta kyllä siitä ainakin hyvän ”tällin” saa, ja halpalaturin oikosulkuriski on ilmeinen, mikäli liitin osuu vaikkapa pöydällä lojuvaan paperiliittimeen!

 

MISTÄ TIEDÄN ONKO LATURINI AITO?

Monesti ero on helppo havaita jo päälle päin. Halvimmissa kopioissa ei yleensä ole kohokuvioitua Applen logoa, metallista maadoitusnastaa, eikä sarjanumeroa maadoitusnastan vieressä, tärkeistä turvallisuusmerkinnöistä puhumattakaan.

Parhaat piraattituotevalmistajat tosin ovat ottaneet jo nämäkin huomioon, ja karu totuus paljastuukin epäilysten herättyä usein vasta laturin kuoren murtamalla ja sisälle kurkistamalla.

Mutta on toinen helpompikin (ja lähes varma) tapa. Palataan takaisin jo aikaisemmin mainittuun MagSafe-liittimen mikrokontrolleriin, sillä sen lisäksi että tuo siru pitää huolen varsinaisen latausjännitteen kytkemisestä, sillä on pari muutakin tehtävää.

Siru on vastuussa myös liittimessä olevien LED-valojen ohjaamisesta. Yksinkertaistettuna oranssi valo tarkoittaa ”ladataan akkua” ja vihreä tarkoittaa ”akku täynnä”. Näiden lisäksi jokaiseen kontrolleriin on ohjelmoitu tieto sekä laturin mallista että sarjanumerosta.

 

JÄRJESTELMÄRAPORTTI PALJASTAA

Sirun kertomat tiedot laturin mallista ja sarjanumerosta voi tarkistaa ”Omena-valikosta” valitsemalla Tietoja tästä Macista > Järjestelmäraportti… > Virta > Virtalähteen tiedot (tai englanniksi: About This Mac > System Report… > Power > AC Charger Information).

Kuten oheisesta kuvasta käy ilmi, osaa laturi kertoa itsestään paljon erilaisia tietoja. Mikäli laturin tietoja ei näy ollenkaan tai kentät ovat tyhjiä, on se varma merkki siitä, että laturi ei ole alkuperäinen.

Järjestelmäraportti

ID- ja Wattage-kentistä näkee, että kyseessä on aito 85 W Applen MagSafe 2 -laturi.

Vanhemmissa MagSafe 1 -latureissa ID-kentän kolme viimeistä merkkiä pitäisivät aina olla ”100”.

MagSafe 2 -latureissa merkit muuttuvat laturin tehon mukaan:

  • 45 W = 7A1
  • 60 W = 921
  • 85 W = AA1

Laturin tehon voi tarkistaa myös kohdasta ”Wattage/Teho (W)”.


TEHOKERTOIMEN KOMPENSOINTI (PFC)

Turvajärjestelmäpuutteiden lisäksi halpalatureista puuttuu yleensä myös ”tehokertoimen kompensointi” (PFC = Power Factor Correction).

Tämä puolestaan saattaa aiheuttaa häiriöitä sähköverkkoon, koska tällaiset yksinkertaisella toimintaperiaatteella toteutetut laturit ottavat virtaa verkosta vain pieninä purskeina hyvin lyhyen aikaa kerrallaan aina kunkin vaihtovirtasyklin aikana.

Laadukkaan laturin PFC-piiri siis tasaa laturin sähköverkkoon aiheuttamaa kuormaa.


MACBOOK-LATURI HALVALLA?

Kuten jo edellisessä litiumakkuartikkelissammekin tuli todettua, halvalla ei saa hyvää. Sama pätee myös latureihin.

Monesti väärennös tai kopio on siis ilmiselvä jo hinnan tai ulkonäön perusteella, mutta nykyään parhaat väärennökset ovat kieltämättä kyllä jo varsin eteviä kaikkine ”asianmukaisine” turvamerkintöineen.

Aidolta ulkoisesti näyttävän ”hyvän” väärennöksen aitouden voi tarkistaa Järjestelmäraportista, mutta kaikkiin yllä esiteltyihin seikkoihin vedoten ainakin selkeät väärennökset kannattaakin siis näin ollen kaikkine turvallisuuspuutteineen jättää suosiolla (netti)kaupan hyllyyn.

Muutaman kympin kalliimpi alkuperäislaturi voi hyvinkin pelastaa ainakin koneesi, mutta ehkä myös terveytesi!

(* Vastaus artikkelin pääkuvan kuvatekstin kysymykseen: Röntgenkuva paljastaa lahjomattomasti latureissa käytettyjen komponenttien määrän, joka vaikuttaa luonnollisesti myös hintaan. Vasemmalla siis halpa kopio ja oikealla Applen alkuperäinen laturi.)

Oikeat toimintatavat takaavat litiumakulle pitkän iän

2.12.2016

Litiumakku on monen sähkölaitteen sydän. Tämä artikkeli kertoo, kuinka käytät ja hoidat litiumakkua turvallisesti niin, että se säilyttää kapasiteettinsa parhaiten.

Kaikki kannettavat sähkölaitteet tarvitsevat voimanlähteekseen akun. Nykyään suosituin akkuteknologia perustuu litiumiin ja sen eri sovelluksiin.

Litiumia ei esiinny luonnossa sellaisenaan, vaan sitä saadaan joko suolajärvien alusvesistä haihduttamalla tai muista louhituista mineraaleista erottelemalla. Suomi on yksi harvoista Euroopan maista, jolla on omaa litiumtuotantoa.

 

Halvalla ei saa hyvää

Litium on natriumin tavoin veden kanssa erittäin voimakkaasti – jopa räjähdysmäisesti – reagoiva alkuaine, joten laadukas tuotantoprosessi varmistaa myös laadukkaan lopputuotteen.

Halpavalmistajat ja tuoteväärentäjät eivät ymmärrettävästi panosta laaduntarkkailuun ja sitä kautta käyttöturvallisuuteen siinä mittakaavassa kuin tunnetut valmistajat. Tästä syystä on syytä pyrkiä välttämään halvemman hinnan houkutusta ja olla asentamatta tai asennuttamatta merkkilaitteeseensa muita kuin laitevalmistajan omia alkuperäisiä akkuja.

Juuri tuo mahdollisesti heikon valmistusprosessin aikana akkuun jäävä vesi tai kosteus on erittäin haitallista akulle ja sen toiminnalle, ja voi räjähdysvaaran vuoksi olla jopa todella vaarallista.

Moni on varmasti joskus nähnyt ilmapallon lailla pullistelevan ja turvonneen kännykän tai kannettavan tietokoneen akun. Useimmiten kyseessä on tällöin juuri jonkin halpavalmistajan heikkolaatuinen tuote. Laadukas akkukin saattaa toki turvota elinkaaren lopussa, sitten kun sen ”kilometrit ovat tulleet täyteen”. Akkuihin on siis jo valmistusvaiheessa jätetty hieman ”turpoamisvaraa”, juuri tuon räjähdysvaaran välttämiseksi.

 

Turvonnut akku on turvallisuusriski

Turvonnutta akkua tulee aina käsitellä äärimmäistä varovaisuutta noudattaen. Varminta olisikin tällöin poistaa laite välittömästi käytöstä ja toimittaa laite valtuutetun huoltoliikkeen tarkistettavaksi, jossa vioittunut akku voidaan kierrättää ja toimittaa asianmukaisesti jatkokäsiteltäväksi ja kierrätettäväksi.

Turvonnutta akkua ei tule missään nimessä itse poistaa laitteesta, tai yrittää korjata taikka purkaa. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa etenkin silloin jos akussa näkyy painaumia, naarmuja, kolhuja tai viiltoja, sillä pelkästään jopa jo ihon kosteus saattaa riittää kemiallisen reaktion aikaan saamiseksi.

Litium palaa erittäin korkealla lämpötilalla ja aiheuttaa siten iholle osuessaan takuuvarman kolmannen asteen palovamman, joka ulottuu kaikkien ihokerrosten läpi ja mahdollisesti myös syvempiin kudoksiin. Palavasta akusta vapautuu samalla myös fluoriyhdistekaasuja, jotka ovat haitallisia hengitettyinä ja voivat aiheuttaa hengenahdistusta ja pahoinvointia.

 

Oikealla käytöllä lisää ikää

Litiumakun käyttöikä on tyypillisesti noin 1000 lataussykliä. Ajaksi muutettuna tämä tarkoittaa normaalikäytössä – luonnollisesti hieman laitteesta riippuen – noin 3-5 vuotta, mikäli laitetta ladataan päivän parin välein.

Yhden lataussyklin määritelmä on yksinkertainen, muttei välttämättä aivan itsestään selvä. Yhdellä lataussyklillä tarkoitetaan sitä, kun akusta on kertaalleen purettu 100 % sen kapasiteetista, mutta ei siis kuitenkaan välttämättä ”kertaheitolla”.

Eli jos täyteen ladattua akkua puretaan yhtenä päivänä 75 % ja ladataan sitten täyteen, ei lataussykli vielä täyty. Mutta mikäli samaa akkua puretaan seuraavana päivänä 25 %, tulee näistä yhteensä 100 % ja siten yksi lataussykli täyteen.

 

Lämpö tuhoaa litiumakun

Laadukkaiden akkujen ja latureiden latauselektroniikka pitää huolen esimerkiksi siitä, että latausvirta ja -jännite ovat aina oikeita kullekin akulle ja laitteelle, eikä ylilataamista pääse tapahtumaan. Elektroniikka valvoo myös akun lämpötilaa.

Lämpötila onkin ehkä kaikkein tärkein akun elinikään ja kapasiteettiin vaikuttava tekijä.

Litiumakun suositeltava käyttölämpötila on välillä 0-35 °C. Tätä kylmemmässä akun kapasiteetti saattaa heikentyä hetkellisesti, mutta yli 35 °C lämpötila vahingoittaa akkua pysyvästi.

On normaalia että laite ja akku lämpenevät ladattaessa jonkin verran, mutta koska ylimääräinen lämpö vahingoittaa akkua, tulee esimerkiksi laitteen jatkuvaa roikottamista laturissa välttää. Samasta syystä tiukat ja peittävät suojakuoret kannattaa poistaa laitteesta ennen lataamista.

 

Litiumakku tykkää treenistä

Akku on kuten lihas, eli sille tekee hyvää olla ”liikkeessä”. Niinpä akkua kannattaakin mieluummin latailla pieninä pyrähdyksinä pitkin päivää käyttötarpeen mukaan, sen sijaan että jättäisi sen aina päivästä toiseen lataukseen koko yöksi.

Akun kapasiteetti säilyy pisimpään, kun sen varaus pysyttelee 40-80 % välissä. Vanhoja nikkeliakkuja riivannut ”muisti-ilmiö” ei onneksi koske litiumakkuja. Niinpä ei ole mitään syytä miksi litiumakku tulisi päästää tyhjäksi aina ennen täyteen lataamista.

Itse asiassa tyhjäksi purkamista on syytä jopa välttää, sillä sekin lyhentää akun käyttöikää, kuten jatkuva lataaminenkin.

Tästä huolimatta akun voi huoletta päästää tyhjäksi esimerkiksi kerran kuukaudessa ja ladata tämän jälkeen taas täyteen, koska tällöin akun latauselektroniikka kalibroituu näyttämään jälleen todellista varaustilaa. Koska akun kapasiteetti siis iän myötä heikkenee, on kalibrointi silloin tällöin paikallaan.

Mikäli aiot ottaa laitteesi pois käytöstä pidemmäksi aikaa älä lataa akkua täyteen, vaan noin 50 % varaukseen. Tämän jälkeen on hyvä tehdä ns. ylläpitolataus 50 %:iin aina puolen vuoden välein.

Käyttämällä vain tunnettujen valmistajien latureita, välttämällä tuntemattomien valmistajien ns. piraattiakkuja ja liian suuria käyttölämpötiloja, varmistat laitteesi toimivuuden koko sen eliniän ajan.

 

Lue myös piraattivalmistajien halpoja latureita ja Applen alkuperäisiä latureita vertaileva seuraava blogiartikkelimme otsikolla ”Halpa Macbook-laturi vs. alkuperäinen laturi – missä ero?”

Lisää Applen akuista osoitteesta http://www.apple.com/fi/batteries/why-lithium-ion/

Muista myös Facebook-sivumme

22.4.2016

Pidemmät ja seikkaperäisemmät artikkelimme löytyvät jatkossa tästä blogista, mutta kevyempiä Apple-aiheisia ”bite-size”-päivityksiä ja -uutisia voit lukea myös Facebook-sivuiltamme osoitteesta www.facebook.fi/mcare.fi/.

Käy tykkäämässä FB-sivuistamme, niin kuulet Apple-maailman tuoreimmat juonenkäänteet aina ensimmäisten joukossa!

Find My iPhone: Mikä, miksi ja miten?

22.4.2016

Kun tuot iPhonesi tai iPadisi meille huoltoon, sinua erittäin todennäköisesti pyydetään tiskillä kytkemään laitteesi Find My iPhone -toiminto pois päältä. Kerromme tässä artikkelissa mikä “Find My iPhone” on, miten sitä käytetään ja miksi sen toiminnan ymmärtäminen on tärkeää huollon onnistumisen kannalta, mutta etenkin mahdollisessa laitteesi varkaus- tai katoamistapauksessa sen sisältämän henkilökohtaisen datan turvallisuuden kannalta.

Puhelimia ja pädejä varastetaan ja kadotetaan päivittäin, mutta onneksi Apple on rakentanut iOS-käyttöjärjestelmäänsä tehokkaat työkalut, joilla kadonnutta laitetta voi jäljittää, lukita sen luvattomissa käsissä käyttökelvottomaksi tai jopa tyhjentää siitä oman sisältösi. Mikäli laitteella on verkkoyhteys ja virrat päällä, kaiken tämän voit tehdä vaikkapa kotisohvaltasi käsin.

Ennen kuin puhelimesi katoaa tai varastetaan

Find My iPhone Enabled

Find My iPhone Enabled

Kasvussa olleiden iPhone-varkauksien hillitsemiseksi Apple otti muutama vuosi sitten jo iOS 7:ssä käyttöön niin sanotun Aktivointilukituksen, joka tekee laitteesta käyttökelvottoman ilman sen omistajan Apple ID -tunnusta ja -salasanaa. Edes laitteen täydellinen tyhjentäminen ja tehdasasetuksiin palauttaminen ei poista lukitusta, eli varas ei saa otettua laitetta käyttöön myöskään omilla tunnuksillaan. Aktivointilukitus menee automaattisesti päälle aina kun Find My iPhone -toiminto otetaan käyttöön, joka puolestaan menee automaattisesti päälle aina kun uusi iPhone otetaan käyttöön ja kirjaudut siihen Apple ID -tunnuksellasi. Find My iPhone menee päälle myös siinä tapauksessa kun jo joskus aikaisemmin käyttöön otetusta laitteesta kirjaudutaan iCloudiin ensimmäistä kertaa.

Send Last Location

Send Last Location

Asetuksen voi tarkistaa valikoista: Asetukset (Settings) > iCloud > Etsi iPhoneni (Find My iPhone). Toiminto on päällä mikäli “vipu” on vihreällä. Samalla kannattaa kytkeä päälle Lähetä viimeisin sijainti -asetus (Send Last Location), joka nimensä mukaisesti lähettää puhelimen viimeisimmän sijainnin Applelle ennen kuin akku loppuu. Ominaisuuden saa käyttöön kirjautumalla iOS-laitteella Etsi iPhone -appiin, jolloin sinulle ehdotetaan toiminnon käyttöönottoa.

Find My iPhone -toiminnon (jatkossa lyhennetty “FMI”) lisäksi, puhelimesta tai pädistä kannattaa kytkeä päälle myös pääsykoodi, sekä sormenjälkitunnistus, mikäli laite ominaisuutta vain tukee. Sormenjäljellä ja/tai pääsykoodilla suojattu laite säilyttää salaisuutensa myös vääriin käsiin jouduttuaan. Ilman näitä lukituksia kaikki laitteen sisältämät tiedot (kuvat, yhteystiedot, viestit, luottokorttitiedot, jne) ovat käytännössä kenen tahansa ohikulkijan nähtävissä.

Mitä tehdä kun puhelimesi on varastettu tai katoaa?

Ensimmäinen toimenpide on kirjautua omilla Apple ID -tunnuksillasi Find My iPhone -appiin jollain toisella iOS-laitteella tai tietokoneelta heti, kun huomaat että laitteesi on varastettu tai kadonnut. Mikäli laitteessasi on virrat päällä ja wifi- tai mobiiliverkkoyhteys, näkyy palvelun kautta sen arvioitu sijainti kartalla. Mikäli laite on sammutettu, siitä on loppunut akku tai sillä ei ole verkkoyhteyttä, näkyy laitteen viimeisin sijainti kartalla 24 tuntia. Tämän jälkeen sijaintia ei enää näytetä ennen kuin laitteeseen kytketään uudelleen virrat ja/tai se saa uudelleen verkkoyhteyden.

Aktivoi Kadonnut-tila (Lost Mode)

Kadonneen laitteen sijainnin selvittämisen lisäksi icloud.com-palvelussa ja/tai Find My iPhone -appilla, voi sen myös lukita aktivoimalla Kadonnut-tilan. Kadonnut-tilassa laite lukitaan pääsykoodilla. Mikäli sinulla ei ollut pääsykoodia määriteltynä kun puhelin katosi, on pääsykoodin asettaminen edellytyksenä Kadonnut-tilan aktivoimiselle. Kadonnut-tila aktivoidaan seuraavasti.

icloud.com

icloud.com

1. Mene tietokoneella osoitteeseen icloud.com/#find tai kirjaudu Etsi iPhone -appiin (Find iPhone) toiselta iOS-laitteelta omalla Apple ID -tunnuksellasi.

2. Klikkaa nettiselaimessa “Kaikki laitteet” (All Devices) ja valitse listasta kadonnut laite. Käyttäessäsi iOS-laitetta, selaa avautuvaa listaa ja napauta kadonnutta laitetta.

3. Selaimessa laitteelle tehtävissä olevat toimenpiteet ovat “Soita ääni” (Play Sound), “Kadonnut-tila” (Lost Mode) ja “Tyhjennä iPhone/iPad” (Erase iPhone). iOS-laitteessa saat samat valinnat näkyviin napauttamalla ensin näytön alalaidasta “Toiminnot” (Actions).

4. Jos kadonneessa laitteessa ei ollut pääsykoodin kysely päällä, on se kytkettävä päälle viimeistään nyt. Määritä siis nyt pääsykoodi, jota ilman kadonnut tai varastettu laite on väärissä käsissä lukittu ja käytännössä käyttökelvoton. Merkitse asettamasi pääsykoodi itsellesi muistiin.

5. Seuraavaksi sinua pyydetään antamaan puhelinnumero, josta sinut voidaan tavoittaa. Tämän vaiheen voi halutessaan myös ohittaa painamalla suoraan “Seuraava” (Next).

6. Kirjoita nyt viesti, joka näytetään lukitun laitteen näytöllä, kuten esimerkiksi sähköpostiosoitteesi tai ilmoitus löytöpalkkiosta.

7. Valitse “Valmis” (Done) Kadonnut-tilan aktivoimiseksi. Kadonnut laite on nyt lukittu joko sen alkuperäisellä pääsykoodilla, tai koodilla jonka määrittelit Kadonnut-tilan aktivoimisen yhteydessä. Jos laite on verkkoyhteyden ulkopuolella, saat sähköposti-ilmoituksen mikäli se myöhemmin saa uudelleen internet-yhteyden, jolloin sen sijaintia voi jälleen seurata.

Kadonnut-tilassa laitteen näytöllä näytetään vain kohdassa viisi antamasi yhteyspuhelinnumero, sekä kohdassa kuusi määrittelemäsi viesti. Jos kyseessä on iPhone jossa on SIM-kortti, voi laitteella myös suoraan soittaa tuohon annettuun numeroon. Myös puhelut hätänumeroon ovat edelleen mahdollisia.

Laitteelle tehtävissä olevat toiminnot

Laitteelle tehtävissä olevat toiminnot

Kadonnut-tilan aktivointi myös ottaa välittömästi pois käytöstä kaikki Apple Pay:hin liitetyt maksukortit, kytkee päälle Alhaisen virran tilan akkukeston maksimoimiseksi ja kytkee päältä kaikki muut toiminnot joilla laitteen tietoihin voisi päästä käsiksi, kuten Sirin.

Soita ääni -toimintoa voi käyttää esimerkiksi silloin, kun laitetta ei ole välttämättä varastettu, vaan se on kadonnut, mutta tiedät sen olevan todennäköisesti jossain lähettyvillä. Tällöin, vaikka laite olisi asetettu äänettömälle, laitteen kaiuttimista toistetaan voimakas piippaava hälytysääni, jonka perusteella sen voi yrittää paikallistaa vaikkapa sohvatyynyn alta tai eteiseen unohtuneesta repusta.

Tyhjennä iPhone -toiminto puolestaan nimensä mukaisesti tyhjentää laitteen kaikesta käyttäjädatasta ja palauttaa sen tehdasasetuksiin. Näin laitteen sisältämät tiedot eivät varmasti joudu vääriin käsiin. Tätä tosin kannattaa käyttää vasta aivan viimeisimpänä keinona, mikäli alkaa näyttää todennäköiseltä ettet ole saamassa kadonnutta laitetta enää takaisin, sillä tyhjentämisen jälkeen sitä ei voi enää jäljittää Find My iPhone -toiminnolla. Käytännössä laitteen lukitseminen pääsykoodilla on jo riittävä tae laitteen sisältämien tietojen turvaamisesta, mutta joissain tapauksissa laitteen tyhjentäminen voi antaa tarvittavan mielenrauhan siitä, etteivät tietosi ainakaan joudu vääriin käsiin.

Kaikki edellämainitut toiminnot toimivat vain, mikäli kadonneessa laitteessa on virtaa ja sillä on toimiva verkkoyhteys. Mikäli virtaa tai verkkoyhteyttä ei ole, jäävät nämä toiminnot “jonoon”, ja ne aktivoituvat heti kun laite saa jälleen verkkoyhteyden. Jos Kadonnut-tilan lisäksi valitsee myös vaihtoehdon “Ilmoita kun laite löytyy”, saat sähköposti-ilmoituksen kun laite saa verkkoyhteyden ja on taas jäljitettävissä Find My iPhone -kartalla. Esimerkiksi tiheästi asutuilla kerrostaloalueilla kartan antama sijainti ei välttämättä ole aivan tarkka, mutta antaa kuitenkin hyvän lähtökohdan etsinnöille. Tosin varastettua laitetta ei välttämättä kannata yrittää itse hakea takaisin, vaan varkaudesta on sen sijaan aina syytä tehdä rikosilmoitus.

Mihin puhelimen sisältämiin tietoihin varas sitten voi päästä käsiksi?

Ennen kuin puhelin katoaa tai varastetaan, moni tuskin tulee ajatelleeksi mitä kaikkea tietoa tuo pieni laite sisältääkään. Mikäli laitteen kadotessa siinä ei ollut asetettu pääsykoodikyselyä päälle, voi kaikkea sen sisältämää dataa lukea kuin avointa kirjaa, mutta laitteen asetuksista riippuen osaan tiedoista pääsee käsiksi ilman pääsykoodiakin, vaikka se olisi asetettu päälle.

Toisin sanoen kaikkeen mihin pääset itse käsiksi suoraan lukitusnäytöltä, pääsee käytännössä myös kuka tahansa muukin. Eli jos olet määritellyt että lukitusnäytöltä pääsee suoraan Ilmoituskeskukseen (Notification Center), Ohjauskeskukseen (Control Center) ja Siriin, ovat nämä toiminnot käytettävissä siis myös väärissä käsissä.

Sähköpostia Siri ei kerro

Sähköpostia Siri ei kerro

Siriltä voi esimerkiksi kysyä “Kenen puhelin tämä on?” (Whose iPhone is this?) tai “Kuka olen?” (Who am I?), joihin vastauksena saa puhelimen omistajan nimen ja puhelinnumeron. Siriä voi myös esimerkiksi pyytää soittamaan musiikkia Apple Musicista tai ”soittamaan äidille” (Call mom). Toisaalta tarkempia yhteystietoja kuten sähköpostiosoitetta Siri ei paljasta ilman pääsykoodia tai sormenjälkitunnistusta, eikä sitä voi myöskään pyytää muuttamaan mitään asetuksia taikka käynnistämään ohjelmia.

Ilmoituskeskus

Ilmoituskeskus

Kaikki Ohjauskeskuksen toiminnot ovat käytettävissä ilman pääsykoodia, eli taskulampun voi kytkeä päälle, avata laskimen, asettaa hälytyksiä ja herätyksiä, sekä ottaa kuvia tai videota. Sen sijaan jo aikaisemmin otettuja kuvia Ohjauskeskuksen kautta ei pääse näkemään.

Ilmoituskeskus paljastaa sinusta todennäköisesti eniten, mutta tämäkin riippuu asetuksista. Ilmoituskeskus saattaa näyttää esimerkiksi esikatselut viimeisimmistä sähköposteista ja muista viesteistä, yhteenvedon päivän kalenteritapahtumista, sekä tietoja joidenkin kolmansien osapuolten ohjelmista, kuten Evernote.

Mikäli olet Terveys-ohjelman (Health) kautta määritellyt ja ottanut käyttöön hätätilanteessa näytöllä näkyvät SOS-tiedot (Medical ID), myös näihin tietoihin pääsee käsiksi. SOS-tiedoissa saattaa olla listattuna esimerkiksi nimi, syntymäaika, pituus, paino, veriryhmä, allergiat, sairaudet, säännöllinen lääkitys sekä yhteyshenkilö hätätilanteissa. Kaikki nämä lukitusnäyttöominaisuudet ovat valinnaisia ja ne voi kytkeä pois päältä Asetuksista.

Älä aikaile, nopea toiminta saattaa pelastaa tietosi ja laitteesi!

On siis ehdottoman tärkeää kytkeä Kadonnut-tila päälle mahdollisimman nopeasti huomattuasi laitteesi joutuneen vääriin käsiin. Kadonnut-tilassa kaikki edellä luetellut toiminnot otetaan pois päältä, eivätkä Siri, Ohjauskeskus, Ilmoituskeskus ja SOS-tiedot ole tämän jälkeen enää käytettävissä. Tämän jälkeen laitteella voi enää ainoastaan joko soittaa määrittelemääsi puhelinnumeroon tai hätänumeroon (koskee vain iPhonea) tai sammuttaa siitä virrat.

Mikäli laitteesta loppuu akku tai varas sammuttaa siitä virrat, ei laitetta voi enää paikantaa ja seurata Find My iPhone -toimintoa käyttämällä. Tällöin palvelussa näkyy laitteen viimeinen tiedetty sijainti 24 tunnin ajan, jonka jälkeen laitteen pitää tavalla tai toisella saada verkkoyhteys uudestaan jotta paikannus jälleen toimisi. Verkkoyhteyden palatessa myöskin mahdollisesti “jonoon” jäänyt Kadonnut-tila aktivoituu automaattisesti. Mikäli varas kuitenkin tyhjentää ja nollaa laitteen tietokoneella iTunes-ohjelmassa käyttämällä Palautus- (Recovery) tai ns. DFU-tilaa, ei verkkoyhteyden palautuminenkaan enää tuo laitetta näkyviin Find My iPhone -kartalle. Aktivointilukkoa laitteen tyhjentäminenkään ei kuitenkaan poista, eli ilman oikean omistajan Apple ID -tunnusta laitetta ei voi aktivoida eikä ottaa käyttöön, eli nollattukin laite on varkaalle käyttökelvoton.

Miksi valtuutettu huoltoliike pyytää poistamaan pääsykoodin ja FMI-toiminnon ennen huollon aloittamista?

Monet iOS-laiteviat ovat itse asiassa ohjelmisto-ongelmia. Jotta laitteen komponenttien (kuten kamera, kaiutin, näppäimet ja kytkimet, jne) moitteeton toiminta voidaan todentaa, tulee laitteessa ennen mahdollisia huoltotoimenpiteitä ajaa valmistajan laitteistotestit. Testejä varten teknikolla pitää olla pääsy laitteeseen ja sen toimintoihin, joten tästä syystä pääsykoodi on asetettava pois päältä. Pääsykoodi pitää poistaa myös tilanteissa joissa asiakas haluaa että huolto ottaa laitteen tiedostoista huollon ajaksi varmuuskopiot. Tapaukset joissa ei ole kyse ohjelmisto-ongelmasta eikä vikaa voitaisi korjata jokin komponentti vaihtamalla, vaativat laitevaihdon. Tällainen saattaa tulla kyseeseen niin takuuhuolloissa, kuin takuun ulkopuolisissakin huolloissa.

Koska Aktivointilukituksessa ja Find My iPhone -toiminnossa on pohjimmiltaan kyse varkaudenestojärjestelmästä, on Applen järjestelmä rakennettu niin, ettei huoltoliike pysty edes tilaamaan vaihtolaitetta, mikäli huollettavassa laitteessa on FMI aktivoituna. Tällä ehkäistään tilanteet, joissa varas yrittäisi “huoltaa” lukitun laitteen ja saada siten tilalle uuden lukitsemattoman laitteen. Käytännössä vastaava tilanne on edessä myös silloin kun haluat antaa tai myydä laitteesi eteenpäin. Mikäli Aktivointilukkoa ja FMI-toimintoa ei oteta pois päältä, on laite uudelle omistajalleen käyttökelvoton. Pelkkä laitteen tyhjentäminen ei siis riitä. Tämän takia em. toimintojen poistamiseen tarvittava Apple ID -tunnus salasanoineen tulee pitää hyvässä muistissa! Aktivointilukituksen tilan voit näkee osoitteessa icloud.com/activationlock/.

Nyt olisikin siis hyvä hetki tarkistaa laitteesi asetukset ainakin FMI:n ja lukitusnäyttötietojen osalta, ja että tiedät ja muistat varmasti myös omat Apple ID -tunnuksesi. Mikäli Apple ID -tunnuksesi on esimerkiksi vanhalta työpaikalta saamasi sähköpostiosoite, kannattaa se heti vaihtaa johonkin voimassa olevaan sähköpostiosoitteeseen osoitteessa appleid.apple.com. Samalla voit tarkistaa tai asettaa tunnuksesi salasanan nollaamiseen tarvittavat itse määrittelemäsi turvakysymykset vastauksineen, sekä määritellä tunnukseen jokin toissijainen sähköpostiosoite, johon unohtuneen salasanan nollauslinkki voidaan tarvittaessa lähettää. Mikäli Apple ID -tunnuksen salasana on jo päässyt unohtumaan, voi sen nollata osoitteessa iforgot.apple.com.

Vaikka pääsykoodi, Aktivointilukitus ja Find My iPhone -toiminto voivatkin tuntua hankalilta, ärsyttäviltä ja ehkäpä jopa ikävältä kiusanteolta tuodessasi laitetta huoltoon, ovat ne kuitenkin tarkoituksenmukaisia ja oikein käytettynä tehokkaita työkaluja sinun ja laitteesi turvaksi!